Tredje kvartal 2024 ble det satt i drift 0,087 TWh ny kraft i Norge. Det er en nedgang fra 0,335 TWh i samme kvartal året før. 0,087 TWh er det samme som 87 gigawattimer (GWh).
Siden det aller meste av strømmen som produseres i Norge kommer fra vannkraft eller vindkraft, kan det være store variasjoner i strømproduksjonen fra ett år til et annet. I år med mye nedbør og vind produserer vi mye, mens vi produserer mindre i år med lite vind og nedbør. Middelproduksjon, eller normålårsproduksjon, er den mengden strøm vi produserer ved normale værforhold.
Grafen viser Norges middelproduksjonen i terawattimer (TWh) siden 1990. Middelproduksjonen har økt med 40 TWh fra 1990 til 2023.
Grafen under viser hvor mye ny vann-, vind- og solkraft som er bygd ut og satt i drift i Norge siden 2013. I 2020 ble det satt i drift i overkant av 7000 GWh (7 TWh) ny kraft i Norge. Mesteparten av dette var ny vindkraft.
I Norge produserer vi i de fleste år mer strøm enn vi bruker. Det betyr at vi har et kraftoverskudd. Men vi bruker også mye fossil energi (olje, gass og kull). Norges kraftoverskuddet er ikke stort nok til at vi kan erstatte all fossil energibruk med strøm.
Oversikten under viser hvilke fylker som produserer mest og minst fornybar kraft i Norge. Oversikten viser samlet produksjon av vann-, vind- og solkraft i GWh (gigawattimer) i et normalår. 1000 GWh er det samme som 1 terawattime (TWh).